ATLAS MAKANAN BAYI & KANAK-KANAK

RM60.00
9789671410509
Out of stock

Sepanjang tempoh pertumbuhan bayi dan kanak-kanak, pelbagai perubahan dialami terutamanya dari segi kemahiran menghisap dan menelan makanan jenis cecair (susu ibu atau susu formula) kepada mengunyah dan boleh menerima pelbagai jenis makanan pelengkap. Apabila mulut, lidah dan usus menjadi matang kanak-kanak menjadi lebih bersedia untuk menerima pelbagai jenis dan tekstur makanan. Makanan yang sihat penting untuk kanak-kanak agar dapat membekalkan tenaga dan nutrien penting yang diperlukan untuk tumbesaran, perkembangan dan untuk aktiviti sehariannya.

Amalan pemberian makanan kepada bayi dan kanak-kanak kecil amat mempengaruhi corak pemakanan sepanjang peningkatan usia mereka sehinggalah dewasa. Oleh itu, memperkenalkan amalan makanan sihat seawal peringkat bayi lagi dapat memastikan mereka lebih senang menerima pelbagai jenis makanan sihat pada masa akan datang. Dengan ini, risiko terhadapat masalah yang berpunca daripada kekurangan atau kelebihan nutrien dapat dikurangkan.

Kualiti dan kuantiti makanan yang disediakan memainkan peranan yang penting untuk bayi dan kanak-kanak membesar dengan normal. Kepelbagaian makanan membantu mereka mendapat semua nutrien yang diperlukan untuk membantu memastikan mereka memperolehi khasiat secukupnya daripada makanan seharian. Oleh itu, ibu bapa dan penjaga perlu memahami serta mempunyai pengetahuan mengenai keperluan pemakanan anak-anak mereka. Makanan berkhasiat penting untuk bayi dan kanak-kanak untuk;

  • membekalkan nutrien untuk perkembangan dan pertumbuhan.
  • membekalkan tenaga untuk aktiviti fizikal dan mental.
  • membantu dalam mengekalkan ketahanan badan terhadap jangkitan.
  • menyediakan bekalan nutrien yang mencukupi untuk keperluan pertumbuhan pada peringkat remaja.

Buku ini dikarang oleh pensyarah dietetik dan pasukan pakar pemakanan dari UKM.


OUR GUARANTEE

CONTACT US

RECENTLY VIEW